با شروع فصل سرما، استفاده از سیستمهای گرمایشی ضروری میشود؛ اما گاهی مشکلاتی مانند عدم سرویس منظم یا خرابی قطعات، عملکرد پکیج را مختل کرده و رادیاتورها گرم نمیشوند. همچنین در برخی موارد رادیاتورها با فضای خانه یا محل کار متناسب نیستند که در آن صورت باید اقدام به خرید رادیاتور و تعویض آن بکنیم. با این حال در این مقاله سعی داریم دلایل مختلف گرم نشدن پکیج را بررسی کرده و با راهکارهایی ساده گرما را به خانه شما بازگردانیم.
نکته: اگر رادیاتورها را روشن کردید و گرم نشدند قبل از شروع عیبیابی از باز بودن تمامی شیرهای زیر پکیج مطمئن شوید.
دلایل اصلی گرم نشدن رادیاتور
گرم نشدن رادیاتور میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد که از جمله رایجترین آنها عبارتاند از:
هواگیری نکردن پکیج
رایجترین دلیل سرد ماندن رادیاتور عدم سرویس و هواگیری منظم است. هوای باقی مانده درون رادیاتور مشکلاتی را در عملکرد دستگاه ایجاد میکند. برای جلوگیری از این اتفاق باید هر چند ماه یک بار و به طور منظم (بسته به کارکرد و مدل دستگاه) پکیج را سرویس و هواگیری کنید.در برخی موارد، به دلیل عدم هواگیری مناسب، مشکل بهزودی دوباره ظاهر میشود. بنابراین بهتر است هواگیری رادیاتور را به تعمیرکاران متخصص بسپارید.
فشار کم آب ساختمان
کمبود فشار آب ساختمان به سردماندن رادیاتورها منجر میشود. این مشکل اغلب در رادیاتورهایی که دور از پکیج نصب شدهاند، اتفاق میافتد. اگر مشکل از فشار آب از پمپ ساختمان بود، با هواگیری پمپ آن میتوانید تا حد زیادی مشکل را برطرف کنید.
خرابی پمپ پکیج
خرابی پمپ پکیج باعث میشود تا آب در رادیاتور نچرخد و سرد بماند. پمپ پکیج جزء مهمی از سیستم است و خرابی آن میتواند سایر قطعات را نیز تحتتأثیر قرار دهد. در صورت تشخیص خرابی، باید بهسرعت برای تعمیر یا تعویض آن اقدام کرد.
نکته: در پکیجهای تکمبدل، وظیفه پمپ سیرکولاسیون گردش آب در مدار رادیاتورها است و درصورت کارنکردن این قطعه (گیرپاژ بودن یا سوختن)، رادیاتورها گرم نمیشوند.
خراببودن ترموستات حد
ترموستات حد وظیفه تنظیم دمای آب مصرفی را بر عهده دارد. خرابی آن باعث اختلال در عملکرد دستگاه میشود. در صورتی که دمای آب بیش از ۱۰۵ تا ۱۱۰ درجه سانتیگراد (بسته به نوع ترموستات) شود، شعله قطع شده و آب گرم به رادیاتورها نمیرسد.
خرابی شیر برقی
خرابی شیر برقی باعث میشود آب به رادیاتورها نرسد. این امر دمای رادیاتورها را کاهش داده و در رادیاتورهای دور از پکیج بیشتر احساس میشود. تعمیر این بخش نیاز به تخصص دارد و بهتر است رفع این مشکل را به تکنسینهای این حوزه بسپارید
رسوب گرفتن رادیاتور
رسوب در رادیاتور موجب مسدود شدن مسیر مدار و کاهش کارایی پکیج میشود. انجام جرمگیری منظم توسط افراد متخصص حداقل یک بار در سال توصیه میشود. در برخی موارد رسوب زیاد باعث زنگ زدن فلزِ رادیاتور و نشتی آب میشود. در صورتی که حجم زنگ زدگی زیاد باشد باید رادیاتور را تعویض کنیم. خرید رادیاتور را میتوانید از سایت فراتاسیسات انجام دهید تا خیالتان از قیمت و کیفیت راحت باشد.
تنظیمنبودن فشار (بار)
گاهی تمامی پکیج و رادیاتور به درستی کار میکنند و تنظیم نبودن فشار یا همان بار دستگاه دلیل گرم نشدن رادیاتور پکیج است. فشار دستگاه باید بین ۱.۵ تا ۳ باشد ( بسته به نوع و مدل دستگاه) فشارسنج پکیج عموماً در جلو دستگاه قرار دارد.
کم بودن ارتفاع شعله
در مواردی که رادیاتورهای دور از پکیج بهخوبی گرم نمیشوند، ممکن است مشکل از ارتفاع شعله باشد. در این صورت، شعله مشعل یا خراب است یا پس از هواگیری تنظیم نشده است.
فاصله زیاد پکیج و رادیاتور
یکی از اصلیترین دلایل گرم نشدن برخی از رادیاتورها فاصله زیاد آنها با پکیج است. این فاصله تا حد امکان باید کاهش یابد.
عیبیابی رادیاتورها با بررسی ارور
با بررسی خطاهای دستگاه که به صورت حروف یا اعداد بر روی صفحه ظاهر میشوند میتوان به راحتی دلیل خرابی دستگاه را متوجه شد. کافیست از دفترچه راهنمای دستگاه استفاده کنید یا میتوانید مدل دستگاه و اروری که میدهد را سرچ کنید تا متوجه ایراد دستگاه شوید و اقدام به تعمیر آن کنید.
چرا رادیاتورها گرمای مطلوبی ندارند؟
اگر رادیاتورها کمی گرم میشوند ولی توانایی گرم کردن محیط را ندارند، یکی از علل زیر میتواند دلیل آن باشد:
- نیمهبازبودن شیرهای رفت و برگشت رادیاتور (زیر پکیج)
- رسوب گرفتن مبدل ثانویه
- وجود رسوب در مسیر لولهکشی و رادیاتورها
- کثیفبودن توری صافی برگشت
- کوتاه بودن شعله دستگاه یا کاهش فشار گاز
- خرابی سنسور مدار گرمایش
- اشکال در فنر بایپاس یا رسوب داشتن آن
چرا قسمت پایین رادیاتور گرم نمیشود؟
هنگامی که فقط پخش پایینی رادیاتور گرم میشود ابتدا مطمئن شوید که کاملاً هواگیری و سرویس شده است. اگر این مشکل همچنان ادامه پیدا کرد بقیه مواردی که در پایین برایتان آوردیم بررسی کنید:
- رسوبگیری رادیاتورها و سرشیرها یا مسیر لولهکشی مرتبط به آنها
- کثیف شدن توری صافی برگشت
- رسوبگرفتن مبدل ثانویه
- نیمهباز بودن شیرهای رفت و برگشت زیر پکیج
- نیمهباز بودن شیرهای رادیاتور
- معیوب یا ضعیفشدن فنر سوپاپ بایپاس
- جابهجابودن شیلنگهای رفت و برگشت زیر پکیج
نکته مهم: حتماً شیر ترموستاتیک را تا آخر باز و روی درجه آخر تنظیم کنید و از سالمبودن آن مطمئن شوید.
علت گرمنشدن یکی از رادیاتورها
شیرهای اصلی و شیر برگشت رادیاتور را بررسی کنید تا کاملاً باز باشند. درصورت اطمینان از باز بودن شیرهای بالا و پایین، وجود زانویی زیاد در مدار لولهکشی یا استاندارد نبودن اندازه لولهها میتواند از دیگر دلایل گرمنشدن یکی از رادیاتورها باشد. تعدادی دیگر از دلایل گرم نشدن فقط یکی از رادیاتورها:
جابهجا بستن شلنگهای رفت و برگشت زیر پکیج
یکی از عوامل بسیار ساده اما مهم صحیح بستن شلنگهای مسیر رفت و برگشت پکیج است. جابهجا بستن شلنگهای زیر دستگاه باعث آسیب و کارکرد ضعیف پمپ میشود. همچنین، وقتی پمپ زیر فشار کار کند، بهخوبی نمیتواند رادیاتورها را گرم کند و معمولاً تعدادی از رادیاتورها گرم و تعدادی سرد میشوند.
خرابی یا سوختن شیر موتوری
خرابی شیر موتوری (مغزی محرک) باعث باز نشدن مسیر رادیاتورها میشود. در این حالت، آب بهسمت مبدل ثانویه میرود و رادیاتورها را گرم نمیکند.
خرابی ایرونت یا هواگیری خودکار
خرابی ایرونت، هواگیری دستگاه را مختل میکند و باقی ماندن هوا در پکیج باعث نچرخیدن صحیح آب و در نتیجه، گرم نشدن رادیاتورها میشود.
ضعیف یا خراب شدن فنر بایپس
خرابی این قطعه باعث میشود تا آب گرم فقط در مسیری کوتاه گردش داشته باشد و به همه رادیاتورها نرسد.
فعالماندن فلوسوئیچ یا فلورگلاتور
در این حالت حتی با بستن آب، دستگاه تشخیص میدهد که آب باز است؛ بنابراین، پکیج مدام در حالت آب مصرفی کار میکند و چون شیرهای مصرفی بستهاند، دستگاه ارور میدهد نهایتاً خاموش میشود. فعال ماندن فلورگلاتور ممکن آسیبهای جدی برای دستگاه به همراه داشته باشد.
خرابی سنسور گرمایش یا NTC شوفاژ
خرابی این سنسور موجب میشود اطلاعات غلط به برد اصلی برسد و ممکن است به دلیل ایراد در این قطعه و عملکرد برد، رادیاتورها گرم نشوند.
جمعبندی
گرم نشدن رادیاتور پکیج در فصول سرد سال میتواند مشکلات زیادی را در خانه یا محیط کار ایجاد کند پس بهتر است کمی زودتر به فکر سرویس و تعمیر رادیاتورها و پکیج باشیم تا در فصل سرما آسوده خاطر باشیم. اگر دانش کافی از تعمیر پکیج ندارید توصیه میکنیم تا از متخصصین این حوزه کمک بگیرید.